Inici / Notícies

Què és el Mètode Feldenkrais?

Categories: Articles

Conèixer el nostre propi cos per tenir un control total sobre ell, i millorar la nostra qualitat de vida a través de suaus i estudiats moviments és el que promet el nou mètode Feldenkrais.

El Mètode Feldenkrais d’Educació somàtica, és un procés d’aprenentatge, que permet desenvolupar la consciència i la intel·ligència del cos en moure’ns.

En prendre consciència d’hàbits i patrons d’acció, que interfereixen en l’eficiència dels nostres moviments, podem variar-los, millorant les nostres accions quotidianes com caminar, seure, girar.

Es basa en la capacitat d’aprenentatge del sistema nerviós i en la presa de consciència del cos en moviment per descobrir noves opcions a moure’ns i adaptar-nos millor a l’entorn en què vivim i treballem.

El Mètode Feldenkrais aporta un estudi meticulós del funcionament corporal molt útil a tota mena d’activitats.

Practicat de manera regular, permet prevenir tensions i bloquejos innecessaris, dolors, falta de vitalitat i problemes psicosomàtics deguts a l’estrès o al sedentarisme creixent de la nostra societat actual.

És un mètode preventiu, perquè permet millorar no només la qualitat de vida personal diària, sinó també la vida professional (gestos professionals, treball amb ordinador) i desenvolupar la capacitat de renovar-se en contextos esgotadors com ara l’entorn urbà i professional.

Aquest aprenentatge, permet incrementar la confiança en les seves habilitats, desenvolupar la capacitat de moviment i actuar amb eficàcia i sense dolor.

La nostra manera de parlar, caminar, cantar i la nostra postura, ens caracteritzen i reflecteixen la nostra conducta, actituds i comportaments. Sovint creiem que aquestes maneres d’actuar més o menys eficients, són les que més ens convenen i deixem d’aprendre, limitant el nostre desenvolupament i frenant l’expansió del nostre potencial i recursos veritables.

Ara bé, gràcies a la capacitat d’aprenentatge del sistema nerviós, que evoluciona constantment a partir de la nostra experiència personal, podem modificar la nostra manera de moure’ns i desenvolupar noves habilitats, quan efectuem els nostres moviments.

Segons Feldenkrais, les nostres possibilitats o límits pel que fà al moviment, no estan determinats per les nostres capacitats articulars o mecàniques. Procedeixen, en la major part dels casos de la imatge que tenim de la nostra manera de moure’ns quan actuem, recolzant-nos en patrons de moviment que hem heretat o adquirit per educació o experiència. Aquests patrons de moviment, forjats al llarg de la nostra història personal, esdevenen hàbits que ens caracteritzen. Dels quatre factors que integren tota acció, el moviment, la sensació, el pensament i el sentiment, Feldenkrais escull el moviment com el factor essencial per a l’aprenentatge, ja que revela la nostra manera d’actuar i és la via més directa per afavorir canvis en el sistema nerviós.

Què és l’Educació somàtica?

L’Educació somàtica és una disciplina nova, procedent del Canadà i poc coneguda encara a Europa, que reagrupa un conjunt de tècniques, que se centren en l’aprenentatge i la consciència del cos movent-se en el seu entorn. La paraula “soma” procedeix del filòsof grec Hesíode, per a qui aquesta paraula significava “vivència corporal”. L’Educació somàtica és una educació a partir del moviment que permet comprendre la relació entre el nostre cos en moviment i les nostres emocions, pensaments i sensacions. En desenvolupar noves habilitats a partir del cos, permet una millor qualitat de vida i adaptació en l’entorn en què vivim.

Com és una sessió del mètode Feldenkrais?

En les sessions de Feldenkrais es busca que la persona estigui atenta al gest que està realitzant comprenent les sensacions que produeix. És, per això mateix, per la qual cosa és més important el procés d’autodescobriment de les possibilitats del nostre cos que el fet d’aconseguir completar un exercici costi el que costi.

Per a aconseguir aquests objectius, aquesta tècnica abasta dues modalitats d’ensenyament: individual i en grup.

Les sessions del mètode Feldenkrais en grup, també dites presa de consciència a través del moviment o ATM (seguint les sigles en anglès), poden ser curiosament individuals, ja que no és necessari un nombre determinat de participants per a dur-les a terme. En elles, es realitzen una sèrie de moviments seqüenciats guiats verbalment per l’expert, qui triarà entre el miler de lliçons disponibles segons el nivell dels participants i el que es vulgui treballar. “El professor guia verbalment als alumnes a través de seqüències de moviments suaus, orgànics, sense esforç”, indica Patricio Simon, qui insisteix que, “a través d’aquests moviments l’alumne va descobrint els camins que li permeten optimitzar els seus moviments”.

Normalment, les sessions de grup es realitzen amb la persona tombada o asseguda, ja que hi ha molt pocs exercicis que requereixin estar dempeus. Els resultats d’aquestes lliçons, la durada aproximada de les quals és d’una hora i un preu aproximada de 15-20 euros, són una millor respiració, una major mobilitat, una reducció del dolor que produeix sensació de benestar.

D’altra banda, les sessions del mètode Feldenkrais individuals, conegudes com a integració funcional o per les sigles en anglès IF, pretenen “oferir un tractament personalitzat que atengui les necessitats individuals de la persona”, en paraules del director administratiu de l’Institut Feldenkrais Espanya.

El professional utilitza les seves mans per a realitzar moviments suaus i no invasius a la persona aprofitant el seu esquelet i musculatura. D’aquesta manera, mentre et van fent aquesta sessió vas descobrint noves possibilitats motores, la qual cosa potenciarà el desenvolupament de la persona.

La modalitat individual, sol ser utilitzada per persones amb dificultats neurològiques o ortopèdiques, a més de per professionals que requereixen d’un gran control del seu cos com a esportistes o ballarins; no obstant això, qualsevol persona pot enriquir les seves capacitats amb aquesta mena de sessions.

 

  • Som un estudi d'entrenament personal a Terrassa. Estem especialitzats en Mètode Pilates i entrenament amb electroestimulació (EMS) Miha Bodytec. El nostre lema és "Treballem per millorar la teva qualitat de vida". I aquest és el nostre objectiu, i el que tractem de transmetre als nostres clients perquè millorin la seva forma física
  • *Obligatori
    He llegit i accepto la política de privacitat.
  • Segueix-nos també a les xarxes socials. Et mantindrem informat de les darreres novetats, els propers tallers, promocions especials i totes les notícies relacionades amb Viupilates.